Capitolul 13 · 13.3
Gestionarea utilizatorilor și a grupurilor pentru Office
În calitate de administrator, dumneavoastră stabiliți cine lucrează în WebOké Nextcloud și cine poate lucra cu Euro-Office. Acest lucru se face în Mijn WebOké, la Gebruikersbeheer din pachetul dumneavoastră Nextcloud.
Cum funcționează licența Office Suite
O licență Office Suite înseamnă, în Nextcloud, apartenența la grupul office. Doar membrii acelui grup pot deschide fișiere în Euro-Office. Dacă activați în Gebruikersbeheer comutatorul Office Suite, utilizatorul devine membru al acelui grup. Dacă îl dezactivați, utilizatorul este scos din grup, iar licența devine disponibilă.
Fiecare utilizator poate vedea singur dacă are o licență. În Nextcloud, faceți clic în dreapta sus pe fotografia de profil și alegeți Instellingen. În partea de jos a paginii Profile & contact, la Your groups, se afișează din ce grupuri faceți parte. Dacă acolo apare office (1), aveți o licență Office Suite.

Atenție: atribuiți întotdeauna Office prin comutatorul din Mijn WebOké și nu adăugați pe altă cale pe cineva la grupul office. Doar astfel numărul licențelor dumneavoastră va fi corect.
Adăugarea unui utilizator
- În Mijn WebOké, accesați Mijn Producten, faceți clic pe Beheer la pachetul dumneavoastră Nextcloud și derulați până la Gebruikersbeheer.
- Faceți clic pe Gebruiker toevoegen.
- Completați Gebruikersnaam. Cu acesta utilizatorul se conectează. Folosiți litere mici, cifre, un punct sau o liniuță. Numele de utilizator nu mai poate fi modificat ulterior.
- Completați Weergavenaam și Adresă de e-mail.
- Alegeți o Parolă de minimum 10 caractere, cu cel puțin o cifră și un caracter special, sau faceți clic pe Genereer. Transmiteți parola în siguranță utilizatorului.
- Utilizatorul trebuie să lucreze cu Euro-Office? Bifați Office Suite-licentie toewijzen.
- Faceți clic pe Gebruiker aanmaken.
Ați atins numărul maxim de utilizatori sau licențe din pachetul dumneavoastră? Veți primi o notificare în acest sens. Măriți numărul la Configureerbare opties, vedeți Comandarea licențelor Office și alocarea acestora utilizatorilor.
Gestionarea unui utilizator
În Gebruikersbeheer vedeți pentru fiecare utilizator, printre altele, dacă este activ, dacă are Office Suite și când s-a conectat ultima dată. Din meniul cu acțiuni de la un utilizator puteți alege:
- Wachtwoord wijzigen: de exemplu dacă cineva și-a pierdut parola.
- Editare date: modificarea numelui afișat sau a adresei de e-mail.
- Uitschakelen și Inschakelen: pentru a bloca temporar accesul cuiva, fără a șterge nimic.
- Ștergere / Șterge: ștergerea definitivă a utilizatorului.
Atenție: la Ștergere / Șterge toate fișierele, calendarele și contactele acelui utilizator sunt șterse definitiv. Această acțiune nu poate fi anulată. De aceea, salvați în prealabil fișierele importante în altă parte, de exemplu partajându-le cu un coleg care le copiază într-un folder propriu.
Cineva pleacă sau nu mai are nevoie de Office
- Cineva nu mai are nevoie de Euro-Office, dar dorește să păstreze Nextcloud? Dezactivați doar comutatorul Office Suite. Licența devine disponibilă pentru altcineva.
- Cineva pleacă? Dezactivați mai întâi utilizatorul. Ștergeți-l abia după ce sunteți sigur că toate fișierele sunt în siguranță.
Colaborarea în grupuri
Doriți ca o echipă să lucreze împreună la aceleași documente? Creați un folder partajat și partajați-l cu colegii care trebuie să lucreze în el. Oricine are o licență Office Suite poate atunci deschide documentele din acel folder în Euro-Office și le poate edita împreună. Despre cum funcționează partajarea citiți în Een document delen met een collega. Despre cum se lucrează simultan la un document citiți în Tegelijk aan een document werken.
