Capitolul 5 · 5.2
Crearea unui link public: vizualizare, editare, parolă, dată de expirare și limită de descărcare
Vizionați într-un filmuleț scurt
Cu un link public partajați un fișier sau un folder cu oricine, inclusiv cu persoane care nu au Nextcloud. Oricine deține linkul îl poate deschide în browser. Dumneavoastră decideți dacă cealaltă persoană poate doar să vizualizeze sau și să editeze, și puteți seta o parolă și o dată de expirare.
Crearea unui link
- Faceți clic dreapta pe fișier sau folder, alegeți Detalii și deschideți fila Partajează.
- Faceți clic sub Partajări externe pe semnul plus de lângă Creează un link public.
- Linkul este creat și apare ca Link de partajare în listă. Cu butonul de copiere (1) îl puneți în clipboard; lipiți-l într-un e-mail, un mesaj WhatsApp sau un chat. Cu cele trei puncte (2) deschideți meniul linkului.

Setările linkului
Sub numele linkului se află ceea ce poate face destinatarul, de exemplu Doar vizualizare. Faceți clic pe acesta pentru a-l modifica rapid. În meniul cu cele trei puncte găsiți:

- Personalizează linkul: toate setările linkului, vezi mai jos.
- Generează un cod QR: un cod QR al linkului, util pe un afiș sau un fluturaș.
- Adaugă un alt link: un al doilea link cu alte setări.
- Anulează partajarea: retragerea linkului.
Alegeți Personalizează linkul pentru setări:

În partea de sus alegeți ce poate face destinatarul: Doar vizualizare, Permite editarea sau Permisiuni personalizate. Pentru un link pe un folder puteți permite celuilalt doar să depună fișiere, vezi Bestanden laten aanleveren: bestandsdrop en cerere de fișiere. Apoi extindeți Setări avansate:

- Eticheta partajării: un nume pentru link, util dacă aveți mai multe linkuri.
- Setează o parolă (1): puneți o parolă pe link. Trimiteți parola printr-un alt canal decât linkul în sine, de exemplu linkul prin e-mail și parola prin SMS.
- Specifică data expirării (2): după această dată linkul nu mai funcționează.
- Ascunde descărcarea (3): destinatarul poate vizualiza fișierul, dar nu vede butonul de descărcare. Aceasta nu împiedică cu adevărat accesul; o captură de ecran poate fi făcută oricând.
- Notă pentru destinatar (4): o scurtă explicație pe care destinatarul o vede lângă link.
- Limitați descărcările (5): linkul se oprește după ce fișierul a fost descărcat de un anumit număr de ori.
Faceți clic pe Actualizează partajarea (6) pentru a salva modificările. Cu Șterge partajarea retrageți linkul.
Ce vede destinatarul?
Destinatarul deschide linkul în browser. Un PDF sau o fotografie se deschide imediat în browser; în cazul unui folder, acesta vede fișierele în stilul vizual al WebOké Nextcloud al dumneavoastră. În funcție de drepturi, poate vizualiza, descărca sau edita. Nu are nevoie de un cont.

Mai multe linkuri și retragerea linkurilor
Puteți crea mai multe linkuri pentru același fișier, de exemplu un link separat pentru fiecare client, fiecare cu propria parolă sau dată de expirare. Pentru a retrage un link, folosiți opțiunea Anulează partajarea din meniul linkului. Linkul încetează imediat să mai funcționeze.
Atenție: un link fără parolă funcționează pentru oricine îl deține, chiar dacă este redirecționat. Dacă partajați fișiere sensibile, folosiți întotdeauna o parolă și o dată de expirare.
Puteți vedea toate linkurile pe care le-ați creat în Fișiere sub Partajări, vezi Partajat cu dumneavoastră: prezentare generală, refuzare și repartajare.
